BARSZCZ
Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki i wykładamy na blachę. Wierzch buraków smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy do momentu, aż skórka lekko się zbrązowi. Upieczone buraki studzimy, a następnie trzemy na tarce (pamiętajmy o rękawiczkach!). Włoszczyznę i seler naciowy myjemy, nie obieramy. Jabłko kroimy i wykrawamy gniazdo nasienne. Włoszczyznę, seler, jabłko, buraki, grzyby, śliwki, goździki, jałowiec, czosnek, ziele angielskie i ziarna pieprzu wkładamy do garnka, wlewamy 3 litry zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy na najmniejszym palniku przez około godzinę. Ściągamy z ognia i dodajemy majeranek, sok porzeczkowy oraz ocet. Całość zostawiamy w garnku na noc. Po tym czasie odcedzamy zupę, porządnie odciskając warzywa na sicie. Czysty barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.