Sposób przygotowania
1. KOTLETY RUSKIE:
Obieramy ziemniaki, gotujemy je w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, studzimy i rozgniatamy. Jedną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na dwóch łyżkach masła klarowanego, a potem delikatnie rumienimy. Dodajemy ją do ziemniaków. Ser rozgniatamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy całość solą i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Formujemy kotlety, które obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
2. SOS:
Myjemy pieczarki, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy je z liściem laurowym, majerankiem i gałką muszkatołową – przez około 5-7 minut. Regularnie mieszamy, aż pieczarki odparują nadmiar wody i zaczną się rumienić.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
3. KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
4. SPOSÓB PODANIA:
Kluski śląskie ciemne obficie polewamy sosem pieczarkowym. Całość podajemy z ogórkiem kiszonym i dekorujemy świeżym koperkiem.
Zapraszam do zerknięcia na resztę przepisów bezglutenowych.
Zapraszam również na mojego Instagrama i Facebooka.











































































































