Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > BEZGLUTENOWE KOTLETY RUSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM

BEZGLUTENOWE KOTLETY RUSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM

kotlety-ruskie
Tradycyjne smaki polskiej kuchni to coś, co kochamy, ale kto powiedział, że nie można z nimi trochę poeksperymentować? Kotlety ruskie to kotlety trochę podobne w smaku do pierogów ruskich – z ziemniakami i twarogiem. Ja podałam je z ciemnymi kluskami, które świetnie wchłaniają kremowy sos pieczarkowy. Do tego koniecznie kiszony ogórek. A wszystko to w wersji bezglutenowej!

Sposób przygotowania

1. KOTLETY RUSKIE:

Obieramy ziemniaki, gotujemy je w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, studzimy i rozgniatamy. Jedną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na dwóch łyżkach masła klarowanego, a potem delikatnie rumienimy. Dodajemy ją do ziemniaków. Ser rozgniatamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy całość solą i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Formujemy kotlety, które obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

kotlety-bezglutenowe

2. SOS:

Myjemy pieczarki, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy je z liściem laurowym, majerankiem i gałką muszkatołową – przez około 5-7 minut. Regularnie mieszamy, aż pieczarki odparują nadmiar wody i zaczną się rumienić.

Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

sos-pieczarkowy

3. KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:

Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

4. SPOSÓB PODANIA:

Kluski śląskie ciemne obficie polewamy sosem pieczarkowym. Całość podajemy z ogórkiem kiszonym i dekorujemy świeżym koperkiem.

kotlety-ruskie-bezglutenowe
kotlety-ruskie
kotlety-ruskie

Zapraszam do zerknięcia na resztę przepisów bezglutenowych.

Zapraszam również na mojego Instagrama i Facebooka.

kotlety-ruskie
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.