O kurka! Mamy sezon na kurki! A właściwie to już jego końcówkę, ponieważ razem z październikiem żółte grzybki odchodzą w zapomnienie, a na naszych stołach zaczynają królować borowiki i podgrzybki. Warto więc skorzystać z sezonu na nie, póki jeszcze trwa. Co powiecie na bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem kurkowym? Ja jestem zdecydowanie na TAK!
Sposób przygotowania
1. BEZGLUTENOWE PYZY ZIEMNIACZANE:
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy przez 7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

2. SOS KURKOWY:
Na patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy oczyszczone i przekrojone na pół kurki. Smażymy przez 3 minuty.
Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i czarnym pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny, tymianek oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. SPOSÓB PODANIA:
Sos wylewamy na talerze, a następnie układamy na nim pyzy ziemniaczane. Danie posypujemy koperkiem i dekorujemy małymi kurkami.


Jeśli lubicie kurki, to sprawdźcie również ten przepis.