Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > BEZGLUTENOWE PYZY ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

BEZGLUTENOWE PYZY ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

BEZGLUTENOWE-PYZY-ZIEMNIACZANE

O kurka! Mamy sezon na kurki! A właściwie to już jego końcówkę, ponieważ razem z październikiem żółte grzybki odchodzą w zapomnienie, a na naszych stołach zaczynają królować borowiki i podgrzybki. Warto więc skorzystać z sezonu na nie, póki jeszcze trwa. Co powiecie na bezglutenowe pyzy ziemniaczane z sosem kurkowym? Ja jestem zdecydowanie na TAK!

Sposób przygotowania

1. BEZGLUTENOWE PYZY ZIEMNIACZANE:

Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy przez 7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

pyzy-ziemniaczane-jawo

2. SOS KURKOWY:

Na patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy oczyszczone i przekrojone na pół kurki. Smażymy przez 3 minuty.

Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i czarnym pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny, tymianek oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. SPOSÓB PODANIA:

Sos wylewamy na talerze, a następnie układamy na nim pyzy ziemniaczane. Danie posypujemy koperkiem i dekorujemy małymi kurkami.

pyzy-bez-glutenu
bezglutenowe-pyzy-ziemniaczane-jawo

Jeśli lubicie kurki, to sprawdźcie również ten przepis.

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

BEZGLUTENOWE-PYZY-ZIEMNIACZANE
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.