Blog

3 POMYSŁY NA PRZEPYSZNE DANIA BEZGLUTENOWE

Dieta bezglutenowa nie wyklucza korzystania z gotowców! Sięgając po gotowe produkty ze sprawdzonym składem możemy wyczarować przepyszne, zdrowe, a w dodatku szybkie przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Niezależnie od tego, czy spożywacie gluten, czy nie, koniecznie wypróbujcie u siebie propozycje podania produktów bezglutenowych JAWO przygotowane przez laureatki mojego konkursu na Instagramie.

Kluski śląskie stir fry w sosie orzechowym z warzywami (Asia Dudek z foodlajf.pl)

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie klusek śląskich Jawo
  • 1 marchewka
  • garść groszku cukrowego
  • garść różyczek brokułu
  • garść brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli mung
  • cebula (opcjonalnie) olej do smażenia

SOS:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • prażony sezam
  • papryczka chili
  • kolendra lub natka pietruszki

Kluski przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu kroimy w grube plastry. W misce przygotowujemy sos i mieszamy do połączenia składników. Warzywa myjemy. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, brukselkę w ćwiartki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kluski, podsmażamy, dodajemy marchewkę i opcjonalnie cebulę. Smażymy i mieszamy na dużym ogniu 1-2 minuty. Następnie wrzucamy groszek cukrowy i brokuł oraz posiekany czosnek. Smażymy razem kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dojemy sos i kiełki fasoli, i znów całość mieszamy. Smażymy wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę.

Podajemy na ciepło. Wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem, kolendrą, płatkami chili.

Kluski śląskie po koreańsku (Karolina Wontorska instagram.com/iamwontorska/)

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie klusek śląskich Jawo
  • 300g mięsa z udźca kurczaka (bez kości i skóry)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

SOS:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego czosnku

DODATKOWO:

  • 500 g kimchi
  • szczypiorek
  • biały/ czarny sezam

Kluski śląskie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy (pilnujemy by się nie posklejały). Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos, mieszając jego wszystkie składniki. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do kolejnej miski mąkę kukurydzianą i przyprawy, mieszamy. W trzeciej misce roztrzepujemy jajka. Rozgrzewamy głęboką patelnię (lub wok) na dużym ogniu, wlewamy olej na wysokość 2-3cm.  Kurczaka obtaczamy kolejno w mące ziemniaczanej, jajku i mieszance z mąki kukurydzianej. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, kładziemy na patelnię stopniowo kawałki mięsa. Smażymy je przez 7-8 minut od czasu do czasu obracając, aż do momentu, gdy panierka będzie lekko zrumieniona. Mięso wykładamy na ręczniki papierowe, by zebrać nadmiar tłuszczu.

Gdy patelnia przestygnie, wylewamy olej i następnie wlewamy na nią przygotowany wcześniej sos, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, odrobinę ziaren białego sezamu, mieszamy i smażymy całość przez minutę. Patelnię zestawiamy z ognia, kładziemy na nią kluski śląskie i delikatnie obtaczamy w sosie.

Danie podajemy w miseczkach z porcją kimchi. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Kartacze w boczku z żurawinową konfiturą i modrą kapustą (Michalina Staszewska z miszelin.pl)

  • 1 opakowanie kartaczy Jawo
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 80g żurawiny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 200ml wody
  • pół główki małej kapusty czerwonej
  • 1 żółta cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu jabłkowego/spirytusowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 6 plastrów boczku bez glutenu

Kroimy w kostkę czerwoną cebulkę. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę. Następnie do garnka dodajemy żurawinę, cukier, sól oraz wodę. Całość gotujemy przez około 15 – 20 minut na średnim ogniu. Konfitura musi zgęstnieć, a żurawina z cebulą połączyć się w praktycznie jedną masę. Jeśli tak się nie stanie, rozgniatamy delikatnie składniki widelcem.

Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę. W tym czasie kroimy czerwoną kapustę na cienkie paski oraz w większą kostkę jabłko. Następnie dodajemy całość na patelnię. Wsypujemy sól, cukier, pieprz i wlewamy ocet. Całość smażymy do momentu miękkości kapusty (około 15 minut). Jeśli kapusta będzie przywierać do patelni warto co jakiś czas dodać trochę wody. Przed podaniem kapusty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem.

Kartacze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy je i zawijamy w boczek. Kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po około 1,5 minuty. Boczek musi się ładnie zarumienić, a tłuszcz wytopić.

Kartacze układamy na żurawinowej konfiturze. Kapustę dodajemy obok. Całość posypujemy koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *