3 POMYSŁY NA PRZEPYSZNE DANIA BEZGLUTENOWE
Dieta bezglutenowa nie wyklucza korzystania z gotowców! Sięgając po gotowe produkty ze sprawdzonym składem możemy wyczarować przepyszne, zdrowe, a w dodatku szybkie przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Niezależnie od tego, czy spożywacie gluten, czy nie, koniecznie wypróbujcie u siebie propozycje podania produktów bezglutenowych JAWO przygotowane przez laureatki mojego konkursu na Instagramie.
Kluski śląskie stir fry w sosie orzechowym z warzywami (Asia Dudek z foodlajf.pl)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie klusek śląskich Jawo
- 1 marchewka
- garść groszku cukrowego
- garść różyczek brokułu
- garść brukselki
- 2 ząbki czosnku
- kiełki fasoli mung
- cebula (opcjonalnie) olej do smażenia
SOS:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- prażony sezam
- papryczka chili
- kolendra lub natka pietruszki
Kluski przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu kroimy w grube plastry. W misce przygotowujemy sos i mieszamy do połączenia składników. Warzywa myjemy. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, brukselkę w ćwiartki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kluski, podsmażamy, dodajemy marchewkę i opcjonalnie cebulę. Smażymy i mieszamy na dużym ogniu 1-2 minuty. Następnie wrzucamy groszek cukrowy i brokuł oraz posiekany czosnek. Smażymy razem kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dojemy sos i kiełki fasoli, i znów całość mieszamy. Smażymy wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę.
Podajemy na ciepło. Wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem, kolendrą, płatkami chili.
Kluski śląskie po koreańsku (Karolina Wontorska instagram.com/iamwontorska/)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie klusek śląskich Jawo
- 300g mięsa z udźca kurczaka (bez kości i skóry)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
SOS:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki suszonego czosnku
DODATKOWO:
- 500 g kimchi
- szczypiorek
- biały/ czarny sezam
Kluski śląskie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy (pilnujemy by się nie posklejały). Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos, mieszając jego wszystkie składniki. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do kolejnej miski mąkę kukurydzianą i przyprawy, mieszamy. W trzeciej misce roztrzepujemy jajka. Rozgrzewamy głęboką patelnię (lub wok) na dużym ogniu, wlewamy olej na wysokość 2-3cm. Kurczaka obtaczamy kolejno w mące ziemniaczanej, jajku i mieszance z mąki kukurydzianej. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, kładziemy na patelnię stopniowo kawałki mięsa. Smażymy je przez 7-8 minut od czasu do czasu obracając, aż do momentu, gdy panierka będzie lekko zrumieniona. Mięso wykładamy na ręczniki papierowe, by zebrać nadmiar tłuszczu.
Gdy patelnia przestygnie, wylewamy olej i następnie wlewamy na nią przygotowany wcześniej sos, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, odrobinę ziaren białego sezamu, mieszamy i smażymy całość przez minutę. Patelnię zestawiamy z ognia, kładziemy na nią kluski śląskie i delikatnie obtaczamy w sosie.
Danie podajemy w miseczkach z porcją kimchi. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Kartacze w boczku z żurawinową konfiturą i modrą kapustą (Michalina Staszewska z miszelin.pl)
- 1 opakowanie kartaczy Jawo
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 80g żurawiny
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 200ml wody
- pół główki małej kapusty czerwonej
- 1 żółta cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jabłko
- 3 łyżki octu jabłkowego/spirytusowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 6 plastrów boczku bez glutenu
Kroimy w kostkę czerwoną cebulkę. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę. Następnie do garnka dodajemy żurawinę, cukier, sól oraz wodę. Całość gotujemy przez około 15 – 20 minut na średnim ogniu. Konfitura musi zgęstnieć, a żurawina z cebulą połączyć się w praktycznie jedną masę. Jeśli tak się nie stanie, rozgniatamy delikatnie składniki widelcem.
Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę. W tym czasie kroimy czerwoną kapustę na cienkie paski oraz w większą kostkę jabłko. Następnie dodajemy całość na patelnię. Wsypujemy sól, cukier, pieprz i wlewamy ocet. Całość smażymy do momentu miękkości kapusty (około 15 minut). Jeśli kapusta będzie przywierać do patelni warto co jakiś czas dodać trochę wody. Przed podaniem kapusty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem.
Kartacze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy je i zawijamy w boczek. Kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po około 1,5 minuty. Boczek musi się ładnie zarumienić, a tłuszcz wytopić.
Kartacze układamy na żurawinowej konfiturze. Kapustę dodajemy obok. Całość posypujemy koperkiem.
Dodaj komentarz