Bitki wołowe w sosie to idealny wybór na spokojny, rodzinny obiad w niedzielę lub na okazję, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś smacznym, ale jednocześnie prostym do przygotowania. Połączenie miękkiego mięsa, delikatnych ciemnych klusek śląskich z porządną porcją sosu pieczeniowego potrafi śnić się po nocach 🙂 Niech nie zmyli Was długi czas przygotowania. Tak naprawdę przez 3 godziny mięso smaży się samo, a Wy w tym czasie możecie zająć się czymś innym.
To danie z powodzeniem możecie przygotować również dla osób na diecie bezglutenowej.
Sposób przygotowania
1. BITKI WOŁOWE:
Przed smażeniem mięso ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną cebulę i przesmażamy. Następnie na patelnię wlewamy wrzątek i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, majeranek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez około 3 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po tym czasie przez sitko wsypujemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i doprowadzamy sos do wrzenia. Jeśli sos będzie za rzadki, dodajemy więcej mąki. Pamiętajmy, że z czasem, po wystudzeniu i następnego dnia sos będzie gęstniał.
2. BEZGLUTENOWE KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3. BURACZKI:
Ugotowane buraczki ścieramy na tarce na „wiórki”. Cebulkę drobno kroimy i dorzucamy do buraków. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem. Całość mieszamy.
4. SPOSÓB PODANIA:
Bitki wołowe podajemy z kluskami śląskimi i surówką z buraczków. Mięso i kluski polewamy solidnie sosem.
Bitki wołowe są przepyszne, ale jeżeli macie nieco mniej czasu na przygotowanie obiadu, sprawdźcie moje pomysły na szybkie przepisy.
W przepisie zostały użyte produkty Jawo.









































































































