Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > BOTWINKA Z KARTACZAMI

BOTWINKA Z KARTACZAMI

Botwinka to jeden z najbardziej charakterystycznych sezonowych smaków naszej kuchni. Ta zupa jest prawdziwą kwintesencją tego, co przynosi nam czerwiec — delikatna botwinka, młode buraczki i aromatyczne zioła tworzą połączenie, za którym osobiście tęsknię cały rok. Cieszcie się sezonem w pełni i wypróbujcie mój przepis na tradycyjną zupę botwinkową podaną ze śmietaną, koperkiem i z kartaczami.
Sposób przygotowania
  1. Zupa:

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na rozgrzanej w dużym garnku oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy je około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kostkę rosołową i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 9 minut. Do zupy dodajemy pokrojone buraczki (tylko korzenie) i gotujemy 5 minut. Następnie dorzucamy łodyżki i liście i gotujemy kolejne 3-4 minuty. Zupę ściągamy z ognia. Do kubka wlewamy kilka łyżek wywaru, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak zaprawioną śmietanę wlewamy do zupy i delikatnie mieszamy aż kolor się wyrówna. Drobno siekamy koperek i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.

  2. Kartacze z mięsem:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Czekamy aż kartacze chwilkę przestygną i kroimy je w plastry.

  3. Sposób podania:

    Zupę nalewamy do głębokich talerzy, dodajemy kartacze i jajko pokrojone na ćwiartki. Danie posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.