Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > BURGERY WOŁOWE W KLUSKACH NA PARZE

BURGERY WOŁOWE W KLUSKACH NA PARZE

Zapomnijcie o tradycyjnych bułkach – ten przepis przeniesie Wasze domowe burgery na zupełnie nowy poziom! Zamiast klasycznej bułki pszennej, używamy puszystych klusek na parze jako podstawy dla naszych soczystych kotletów. Sprawdźcie poniższy przepis i zobaczcie, jak taka drobna zmiana może odmienić dobrze znane i lubiane danie.
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia.

  2. BURGERY WOŁOWE:

    Do mięsa dodajemy żółtko, posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny, przyprawę do mięsa na grilla, poszatkowaną i podsmażoną na oleju szalotkę oraz musztardę. Wszystko ze sobą mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy burgery o średnicy zbliżonej do wielkości bułek na parze.

  3. GRILLOWANIE:

    Na rozgrzanym grillu układamy burgery, smażmy około 3-4 minuty z każdej strony.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski na parze przekrawamy na pół, grillujemy kilkanaście sekund. Każdą bułkę smarujemy mieszanką majonezu i ketchupu, układamy listek sałaty, plaster pomidora, kotleta, smarujemy musztardą, układamy plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy szczypiorkiem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.