Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Knedle > DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z BUŁKĄ TARTĄ I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z BUŁKĄ TARTĄ I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

Są smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domową kuchnią, bliskością i szczęściem. Tak jak mięciutkie knedle ze śliwkami węgierkami. Przygotowaliśmy dla Was dwie propozycje tego dania: bardziej czasochłonna wersja z przygotowaniem knedli „od zera” i wersja dla tych, którzy mają nieco mniej czasu – z użyciem gotowych, ręcznie robionych knedli ze śliwkami Jawo. Obie wersje przepyszne!
Sposób przygotowania
  1. WŁASNORĘCZNIE ROBIONE KNEDLE:

    Ziemniaki bardzo dokładnie rozgniatamy lub mielimy w prasce. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, mąkę oraz cukier z wanilią. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy go na około 3 cm kawałki. Każdy z kawałków ciasta rozgniatamy i formujemy placek. Na środek placuszka kładziemy śliwkę i wsypujemy około ¼ łyżeczki cukru. Delikatnie sklejamy brzegi i formujemy dłońmi kulę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wrzucamy knedle, gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.

  2. BUŁKA TARTA:

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tatrą i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Bułkę wykładamy na ugotowane knedle.

  3. ŚMIETANA:

    W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, cukier w wanilią i cukier trzcinowy, a następnie polewamy nią knedle z bułką tartą. Na koniec posypujemy całość szczyptą cynamonu.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.