Jesień to idealny czas na drobne przyjemności: świeczki, miękkie kocyki i oczywiście aromatyczne, rozgrzewające słodkości! A na szczycie tej listy? Znany i kochany jesienny napój, który pewnie kojarzycie ze Starbucksa. Jednak patrząc na skład kawiarnianych syropów, pełnych barwników i konserwantów, myślę, że lepiej zrobić ten napój w domu – i cieszyć się naturalnym smakiem bez dodatków. To do dzieła! Łapcie przepis na domowe pumpkin spice latte.
Jeśli myślicie, że zrobienie tego syropu to skomplikowana robota, to spokojnie – nic z tych rzeczy! Przygotujecie go w mniej niż 20 minut, a potrzebujecie tylko dyni, przypraw i ulubionego mleka. Taki syrop bez problemu można przechowywać kilka dni w lodówce, ale warto pamiętać, że bez konserwantów jego czas przydatności jest krótszy. Chociaż znając jego smak… nie sądzę, by miał szansę tam długo postać!
Sposób przygotowania
1. SYROP PUMPKIN SPICE:
Dynię przekrawamy i wydrążamy, a następnie kroimy na średnie kawałki. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż lekko się zrumieni. W rondelku podgrzewamy 300 ml wody, dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Po ugotowaniu miksujemy z pomocą blendera wszystko na gładką, ale płynną masę. Jeśli syrop wyjdzie za gęsty, dolewamy odrobinę wody.

2. PODANIE:
Zaparzamy ulubioną kawę i dodajemy do niej 2 łyżki syropu dyniowego. Na wierzch nakładamy spienione mleko. Całość możemy dodatkowo posypać cynamonem dla pełnego aromatu. Smacznego!


