Burger Drwala z McDonald’s to chyba jedna z najbardziej wyczekiwanych pozycji w menu – co roku wywołuje istny szał! Do tej pory niespecjalnie mnie interesował, ale w tym roku moje dzieciaki ciągle o nim gadają. Z ciekawości sprawdziłam, o co tyle hałasu… i kiedy zobaczyłam cenę, pomyślałam: „Halo, przecież mogę zrobić to sama – i to w wersji na wypasie!” Tak właśnie powstał domowy Burger Drwala z kluskami na parze – idealny dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego i jednocześnie dbać o linię!
Sposób przygotowania
1. KLUSKI NA PARZE:
Układamy zamrożone kluski na sitku, a następnie podgrzewamy je na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gdy kluski lekko przestygną, przekrawamy je na pół i obsypujemy górę bułki startym serem gouda. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy, aż będą chrupiące, a ser pięknie się przypiecze. Cały czas mieszamy, aby uniknąć powstania grudek.
2. BURGER DRWALA:
Ser camembert obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, aż stanie się złocisty, a środek się rozpuści.
Z wołowiny formujemy 9 mini burgerów po około 50 g każdy. Smażymy je na rozgrzanej patelni – 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, doprawiając solą i pieprzem.
Bekon kładziemy na zimną patelnię i smażymy, aż stanie się chrupiący. W międzyczasie przygotowujemy sos: łączymy keczup z majonezem w proporcji pół na pół.
Składamy burgera, dodając po kolei: bułka, sos, bekon, kotlet wołowy, kotlet serowy, sałata, prażona cebulka, sos, bułka.
3. SPOSÓB PODANIA:
Burgery świetnie smakują z ulubionymi frytkami – można je łatwo przygotować w domu lub sięgnąć po ulubione gotowe. Jeśli liczycie kalorie, warto skorzystać z frytkownicy beztłuszczowej. Smacznego!
Jeśli lubicie burgery, to zerknijcie koniecznie na przepis na tradycyjne burgery wołowe.
Zapraszam również na mojego Instagrama i Facebooka.








































































































