Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Kluski na parze > FALAFELE Z SOSEM Z TAHINI Z KLUSKAMI NA PARZE

FALAFELE Z SOSEM Z TAHINI Z KLUSKAMI NA PARZE

Kotleciki z ciecierzycy to lubiana na całym świecie street foodowa przekąska pochodząca z krajów arabskich. Ulubiona nocna przekąska wszystkich wracających z imprezy wegan i wegetarian, taka roślinna alternatywa dla kebaba. Przepyszne falafele zrobicie również z łatwością w domu! Idealne domowe falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. I choć smażone na głębokim tłuszczu, to same w sobie nie są ani trochę za tłuste. Za to z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Wszyscy z miejsca robią się głodni! Ale uwaga, zapomnijcie o ciecierzycy z puszki czy słoika. Do przygotowania falafela nadaje się tylko sucha ciecierzyca namoczona przez noc w zimnej wodzie. Dopiero następnego dnia miksujemy ją w blenderze, albo – i to jest najlepsza opcja – mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
  • Falafele:

  • Sos:

  • Dodatki:

Sposób przygotowania
  1. FALAFELE:

    Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości ziemnej wody przez całą noc. Następnego dnia, gdy ciecierzyca napęcznieje, odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i przesypujemy do naczynia blendera. Dodajemy grubo posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i kolendry, listki mięty, wszystkie przyprawy oraz sodę. Na koniec wyciskamy sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, aż masa stanie się klejąca. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, smażymy je na mocno rozgrzanym oleju (około 2 cm wysokości oleju) z obu stron. Falafel powinien być dobrze zrumieniony, wtedy będzie delikatnie chrupiący z zewnątrz. Usmażony falafel przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju.

  2. SOS:

    Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu (orzeszki ziemne, tahini, jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól) bardzo dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jedwabisty sos.

  3. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół, kładziemy rozciętą stroną na patelni grillowej, aż się delikatnie zarumieni.

  4. PODANIE:

    Przyrumienione bułki smarujemy sosem, układamy falafel, ponownie odrobina sosu i listki kolendry, ziarna granatu, a na koniec posypujemy czarnym sezamem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.