Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE Z PULPECIKAMI RYBNO-KREWETKOWYMI

GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE Z PULPECIKAMI RYBNO-KREWETKOWYMI

Pora na pulpeciora? Tak! Ten przepis na obiad powstał z myślą o wszystkich zabieganych mamach. Zrobicie go w mniej niż pół godziny i gwarantujemy, że zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
  • PULPETY:

  • DODATKOWO:

  • SOS:

  • DO PODANIA:

Sposób przygotowania
  1. PULPETY:

    Rybę i krewetki dokładnie oczyszczamy usuwając ości, pancerzyki i ogonki. Następnie dokładnie siekamy mięso lub rozdrabniamy je w malakserze. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, bułkę tartą, jajko, żółtko, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kulki. Obtaczamy je w jajku rozmąconym z wodą oraz bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Smażymy pulpeciki na oleju, na niedużym ogniu z każdej strony. Usmażone pulpety odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  2. SOS:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dolewamy śmietanę, dodajemy koperek i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawiamy sos z ognia i dodajemy ugotowane gnocchi. Mieszamy, by kluski dokładnie pokryły się sosem.

  3. GNOCCHI:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

  4. PODANIE:

    Gorące gnocchi polewamy sosem śmietanowym, dodajemy pulpety i ogórki małosolne.

  5. Do tego przepisu zostały użyte gnocchi ziemniaczane Jawo:

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.