Gnocchi ziemniaczane – tradycyjne włoskie kluseczki zagościły już w moim domu na stałe. Możemy podawać je z samym masłem, mielonym pieprzem i parmezanem lub, podobnie jak makaron, z dodatkiem najróżniejszych sosów i warzyw. Dziś zdecydowałam się na gnocchi z pesto podane z jarmużem, zielonym groszkiem i pistacjami.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie gnocchi Jawo
- 250 g mrożonego groszku
- 250 g jarmużu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki zielonego pesto
- sól
- 4 łyżki parmezanu
- 50 g prażonych pistacji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. GNOCCHI:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gnocchi wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
2. GROSZEK:
Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożony groszek i gotujemy około 5 minut.

3. JARMUŻ:
Jarmuż dokładnie myjemy i usuwamy twarde łodygi (środek liścia). Dzielimy na mniejsze części, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 4-5 minut.
4. SMAŻENIE:
Wszystkie składniki podsmażamy na patelni.
5. SPOSÓB PODANIA:
Danie wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i grubo siekanymi pistacjami.



Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zapraszam do sprawdzenia reszty moich pomysłów na gnocchi.