Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla gości > GNOCCHI Z PESTO, JARMUŻEM I ZIELONYM GROSZKIEM

GNOCCHI Z PESTO, JARMUŻEM I ZIELONYM GROSZKIEM

gnocchi-z-pesto

Gnocchi ziemniaczane – tradycyjne włoskie kluseczki zagościły już w moim domu na stałe. Możemy podawać je z samym masłem, mielonym pieprzem i parmezanem lub, podobnie jak makaron, z dodatkiem najróżniejszych sosów i warzyw. Dziś zdecydowałam się na gnocchi z pesto podane z jarmużem, zielonym groszkiem i pistacjami.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gnocchi Jawo
  • 250 g mrożonego groszku
  • 250 g jarmużu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • sól
  • 4 łyżki parmezanu
  • 50 g prażonych pistacji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. GNOCCHI:

Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gnocchi wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

2. GROSZEK:

Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożony groszek i gotujemy około 5 minut.

groszek

3. JARMUŻ:

Jarmuż dokładnie myjemy i usuwamy twarde łodygi (środek liścia). Dzielimy na mniejsze części, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 4-5 minut.

4. SMAŻENIE:

Wszystkie składniki podsmażamy na patelni.

5. SPOSÓB PODANIA:

Danie wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i grubo siekanymi pistacjami.

gnocchi-z-pesto-jawo

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zapraszam do sprawdzenia reszty moich pomysłów na gnocchi.

gnocchi-z-pesto
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.