Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > GNOCCHI Z ŁOSOSIEM PIECZONYM W SOSIE TERIYAKI

GNOCCHI Z ŁOSOSIEM PIECZONYM W SOSIE TERIYAKI

Jeśli planujecie romantyczną kolację, ten przepis sprawdzi się jak żaden inny. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, a zarazem efektowny. Dodatek sosu teriyaki nadaje orientalnego charakteru.
Sposób przygotowania
  1. ŁOSOŚ:

    Łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do wysmarowanej olejem formy do pieczenia. Następnie smarujemy go sosem teriyaki i posypujemy mieszanką suszonych ziół do ryb. Pieczemy około 20 min w temperaturze 200 stopni (czas dostosowujemy do grubości kawałków łososia).

  2. GNIOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i bardzo drobno posiekane chili. Podsmażamy kilka minut na niedużym ogniu. Gniocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone gniocchi gotujemy do momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię z czosnkiem, natką i chili. Dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

  3. PODANIE:

    Na talerze wykładamy gniocchi, na nich układamy rybę, posypujemy ją czarnym sezamem i układamy gałązki koperku. Na talerzu układamy również sałatę, pokroją w cienkie paski paprykę, wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.