Sposób przygotowania
1. GNOCCHI:
Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamrożone gnocchi wrzucamy do 3 litrów osolonego wrzątku, energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, od razu je wyławiamy.
2. SOS KURKOWY:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy kurki i smażymy na średnim ogniu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, kurkumą, przeciśniętym czosnkiem i tymiankiem, po czym całość mieszamy. Wlewamy śmietankę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
3. GNOCCHI Z SOSEM KURKOWYM – SPOSÓB PODANIA:
Gnocchi przekładamy do sosu kurkowego, posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy. Gotujemy razem jeszcze minutę. Podajemy od razu – najlepiej ze świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem. Smacznego!
Masz ochotę na więcej inspiracji? Sprawdź moje inne sposoby na smakowite gnocchi:
W przepisie na gnocchi z sosem kurkowym zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.





































































































