Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > GNOCCHI Z WOŁOWYM RAGOUT

GNOCCHI Z WOŁOWYM RAGOUT

Przepis na tradycyjne francuskie ragout mięsno-warzywne cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Sekretem smaku tego dania jest dobrej jakości wołowina, mocny i aromatyczny bulion wołowy, czerwone wino i… czas!
Sposób przygotowania
  1. RAGOUT:

    Wołowinę kroimy w dużą kostkę (jak na gulasz), wykrawamy nadmiar tłuszczu, ścięgna i błony. Do dużego garnka wlewamy olej, gdy się dobrze rozgrzeje, wrzucamy mięso i przysmażamy kilka minut. Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki. Gałązki rozmarynu związujemy w pęczek i delikatnie tłuczemy wałkiem lub tłuczkiem. Warzywa i pęczek rozmarynu dodajemy do mięsa i smażymy około 25 minut co jakiś czas mieszając. Zwiększamy ogień, dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Dolewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy osiągniemy temperaturę wrzenia, zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką, zostawiając niewielką szczelinę i gotujemy 2,5h, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje, dodajemy świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku.

  2. GNOCCHI:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Ragout podajemy z gnocchi.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.