Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > GNOCCHI ZE SZPARAGAMI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

GNOCCHI ZE SZPARAGAMI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Kremowe gnocchi ze szparagami z grilla owiniętymi szynką parmeńską, posypane koperkiem i płatkami chili.

Jeśli kochacie wiosenne smaki, to danie skradnie Wasze serca! Gnocchi ze szparagami z kremowym sosem z gorgonzolą i aromatyczną szynką parmeńską. To połączenie jest obłędne! Idealne na szybki, ale efektowny obiad albo kolację na tarasie.

Sposób przygotowania

1. GNOCCHI:

Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamrożone gnocchi wrzucamy do 3 litrów osolonego wrzątku, energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, od razu je wyławiamy.

Świeżo ugotowane gnocchi Jawo odcedzane łyżką cedzakową prosto z garnka z wrzątkiem.

2. SZPARAGI:

Szparagi płuczemy i odłamujemy twarde końcówki. Osuszamy papierowym ręcznikiem, a dolną część łodyg obieramy na około 1/4 wysokości. Smarujemy oliwą i grillujemy, od czasu do czasu obracając, aż będą chrupiące i pojawią się charakterystyczne czarne paski. Gotowe szparagi owijamy plastrem szynki parmeńskiej.

Grillowane zielone szparagi z widocznymi przypieczeniami.

3. SOS:

Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy ser i doprowadzamy całość do wrzenia. Mieszamy, aż gorgonzola całkowicie się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem.

Sos serowy na bazie śmietanki z topniejącymi kawałkami sera pleśniowego na patelni.

3. SPOSÓB PODANIA:

Gnocchi polewamy przygotowanym sosem, a na wierzchu układamy szparagi owinięte szynką. Całość posypujemy płatkami chili.

A co powiecie na gnocchi pieczone na chrupiąco z airfryera?

W przepisie zostały użyte produkty Jawo.

Kremowe gnocchi ze szparagami z grilla owiniętymi szynką parmeńską, posypane koperkiem i płatkami chili.
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Tomasz
Tomasz
5 miesiące temu

Zielonych szparagów się nie obiera, a oliwa jest tylko z oliwek.

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.