Jeśli kochacie wiosenne smaki, to danie skradnie Wasze serca! Gnocchi ze szparagami z kremowym sosem z gorgonzolą i aromatyczną szynką parmeńską. To połączenie jest obłędne! Idealne na szybki, ale efektowny obiad albo kolację na tarasie.
Sposób przygotowania
1. GNOCCHI:
Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamrożone gnocchi wrzucamy do 3 litrów osolonego wrzątku, energicznie mieszamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, od razu je wyławiamy.
2. SZPARAGI:
Szparagi płuczemy i odłamujemy twarde końcówki. Osuszamy papierowym ręcznikiem, a dolną część łodyg obieramy na około 1/4 wysokości. Smarujemy oliwą i grillujemy, od czasu do czasu obracając, aż będą chrupiące i pojawią się charakterystyczne czarne paski. Gotowe szparagi owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
3. SOS:
Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy ser i doprowadzamy całość do wrzenia. Mieszamy, aż gorgonzola całkowicie się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem.
3. SPOSÓB PODANIA:
Gnocchi polewamy przygotowanym sosem, a na wierzchu układamy szparagi owinięte szynką. Całość posypujemy płatkami chili.
A co powiecie na gnocchi pieczone na chrupiąco z airfryera?
W przepisie zostały użyte produkty Jawo.








































































































Zielonych szparagów się nie obiera, a oliwa jest tylko z oliwek.