Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Gnocchi > GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYM PESTO I RUKOLĄ

GNOCCHI ZIEMNIACZANE Z ZIELONYM PESTO I RUKOLĄ

Można powiedzieć – klasyka gatunku, czyli puszyste gnocchi ziemniaczane podane z bazyliowym pesto w towarzystwie rukoli i orzechów nerkowca. Jeśli nie macie czasu albo ochoty na robienie pesto od podstaw, możecie użyć takiego gotowego, ze słoiczka. Jeśli jednak robicie pesto sami, a nie macie orzeszków pinii, które są stosunkowo drogie i trudno dostępne, możecie zastąpić je orzechami nerkowca. Sprawdzą się też pestki dyni, słonecznika czy orzechy włoskie, ale smak takiego pesto będzie nieco inny.
Sposób przygotowania
  1. GNOCCHI ZIEMNIACZANE:

    Gnocchi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone gnocchi. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  2. PESTO BAZYLIOWE:

    Bazylię, czosnek, orzeszki pinii, tarty ser i oliwę zmiksować pulsacyjnie w blenderze lub utrzeć w moździerzu tak, aby pozostały drobinki składników. Na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Do ugotowanych gnocchi dodajemy 2 łyżki pesto i delikatnie mieszamy, tak aby całe kluski pokryły się sosem. Następnie wykładamy całość na talerze, posypujemy rukolą i grubo siekanymi orzechami nerkowca. Ser kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki i posypujemy danie. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.