Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Lunchbox > GULASZ GRZYBOWY Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

GULASZ GRZYBOWY Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

Gulasz grzybowy podany na plackach ziemniaczanych Jawo.

Kiedy za oknem wieje i siąpi deszcz, nic nie poprawia humoru tak jak uczciwa porcja grzybów – zwłaszcza po udanych zbiorach w lesie! Są aromatyczne, sycące i wprost idealne na chłodniejsze dni – na cieplejsze z resztą też! 😉 Gulasz grzybowy z plackami ziemniaczanymi to znakomity pomysł na smakowity obiad.

Sposób przygotowania

1. GULASZ GRZYBOWY:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę, żeby zmiękły.
Szalotkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle z oliwą przez 2 minuty. Dodajemy odsączone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy) i smażymy razem 2-3 minuty. Podlewamy 2 chochelkami wody z grzybów, dodajemy 100 ml śmietanki oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Po upływie czasu dodajemy pokrojone w kosteczkę paprykę i ziemniaka, dolewamy pozostałą wodę i śmietankę. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek.

2. PLACKI ZIEMNIACZANE:

W tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C, układamy na blasze rozmrożone placki i podgrzewamy 12-15 min.

Placki ziemniaczane Jawo upieczone na blaszce.

3. SPOSÓB PODANIA:

Gulasz grzybowy wykładamy na talerz. Dodajemy placki ziemniaczane. Całość posypujemy natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!


Wróciłaś właśnie z udanego grzybobrania i zastanawiasz się, co zrobić z kilogramami grzybów, które udało Ci się zebrać? 😉 Zajrzyj do moich sprawdzonych przepisów na dania z grzybami – na pewno znajdziesz coś pysznego!

W przepisie na kopytka w sosie dyniowo-kokosowym z kolendrą zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.

Gulasz grzybowy podany na plackach ziemniaczanych Jawo.
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.