Kiedy za oknem wieje i siąpi deszcz, nic nie poprawia humoru tak jak uczciwa porcja grzybów – zwłaszcza po udanych zbiorach w lesie! Są aromatyczne, sycące i wprost idealne na chłodniejsze dni – na cieplejsze z resztą też! 😉 Gulasz grzybowy z plackami ziemniaczanymi to znakomity pomysł na smakowity obiad.
Sposób przygotowania
1. GULASZ GRZYBOWY:
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę, żeby zmiękły.
Szalotkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle z oliwą przez 2 minuty. Dodajemy odsączone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy) i smażymy razem 2-3 minuty. Podlewamy 2 chochelkami wody z grzybów, dodajemy 100 ml śmietanki oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Po upływie czasu dodajemy pokrojone w kosteczkę paprykę i ziemniaka, dolewamy pozostałą wodę i śmietankę. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
2. PLACKI ZIEMNIACZANE:
W tym czasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C, układamy na blasze rozmrożone placki i podgrzewamy 12-15 min.
3. SPOSÓB PODANIA:
Gulasz grzybowy wykładamy na talerz. Dodajemy placki ziemniaczane. Całość posypujemy natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Wróciłaś właśnie z udanego grzybobrania i zastanawiasz się, co zrobić z kilogramami grzybów, które udało Ci się zebrać? 😉 Zajrzyj do moich sprawdzonych przepisów na dania z grzybami – na pewno znajdziesz coś pysznego!
W przepisie na kopytka w sosie dyniowo-kokosowym z kolendrą zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.





































































































