
JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM I KARTACZAMI
- 45 min
- łatwy
- 3-4
- 2087

- JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM
Masło i olej rozgrzewamy w dużym garnku i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w małą kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę oraz drobno pokrojony por. Smażymy wszystko około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut. Do zupy dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Ściągamy zupę z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na koniec dolewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.
- KARTACZE
W międzyczasie przygotowujemy kartacze z mięsem Jawo, według wskazówek producenta. Wodę solimy i zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy zamrożone kartacze i gotujemy je przez 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i czekamy, aż kartacze chwilkę przestygną. Następnie kroimy je na plastry.
- SPOSÓB PODANIA
Zupę nalewamy do głębokich talerzy i dodajemy do niej kartacze. Całe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

- Udostępnij przepis