Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM I KARTACZAMI

JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM I KARTACZAMI

Sezon na jesienne warzywa w pełni, dlatego tym razem postanowiłam stworzyć z nich pyszną, rozgrzewającą zupę. Chciałam, aby danie było bardziej treściwe, więc wykorzystałam do niego również niezastąpione kartacze z mięsem od Jawo. Ich tradycyjny smak doskonale łączy się z wyrazistym aromatem zupy, a jarmuż dodaje nieco świeżości i koloru. Przepis idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub pożywną kolację – spróbujcie sami!
Sposób przygotowania
  1. JESIENNA ZUPA Z JARMUŻEM

    Masło i olej rozgrzewamy w dużym garnku i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w małą kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę oraz drobno pokrojony por. Smażymy wszystko około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut. Do zupy dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Ściągamy zupę z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na koniec dolewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. KARTACZE

    W międzyczasie przygotowujemy kartacze z mięsem Jawo, według wskazówek producenta. Wodę solimy i zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy zamrożone kartacze i gotujemy je przez 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i czekamy, aż kartacze chwilkę przestygną. Następnie kroimy je na plastry.

  3. SPOSÓB PODANIA

    Zupę nalewamy do głębokich talerzy i dodajemy do niej kartacze. Całe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.