Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla gości > JESZCZE LEPSZA ZUPA CEBULOWA – Z CYDREM, ZAPIEKANYM SEREM I GRZANKAMI Z KLUSEK NA PARZE

JESZCZE LEPSZA ZUPA CEBULOWA – Z CYDREM, ZAPIEKANYM SEREM I GRZANKAMI Z KLUSEK NA PARZE

zupa-z-cebuli

Wszyscy, którzy mnie dobrze znają, wiedzą, że nigdy nie poprzestaję na pierwszej wersji przepisu. Jeśli danie jest dobre, ale czuje, że może być lepsze, to eksperymentuję, aż osiągnę ideał. Tak właśnie było z moją zupą cebulową. Poprzednia wersja była świetna, ale ta… Na bazie cydru, z zapiekanymi grzankami prosto w zupie (!), wznosi tłusty, kaloryczny comfort food na zupełnie nowy poziom. Oto nowa, ulepszona zupa cebulowa idealna na listopadowy wieczór!

Do przygotowania zupy cebulowej z cydrem zainspirował mnie ten przepis autorstwa Michela Rouxa. Oryginalnie zupa jest na bazie bulionu drobiowego, ale ja chciałam przygotować wersję całkowicie wegetariańską, więc zastąpiłam go bulionem warzywnym. Jeśli nie macie lub nie lubicie bulionu warzywnego, śmiało sięgnijcie po bulion mięsny – sprawdzi się równie dobrze. W obu wersjach zupa wychodzi pełna głębi, a dodatek cydru dodaje jej przyjemnego, lekko owocowego smaku.

Sposób przygotowania

1. KLUSKI NA PARZE:

Zamrożone kluski układamy na sitku i podgrzewamy na parze pod przykryciem przez około 4 minuty. Gdy lekko ostygną, przekrawamy je na pół i wkładamy do tostera, aby stały się przyjemnie chrupiące.

kluski-na-parze
grzanki-zupa-cebulowa

2. ZUPA CEBULOWA:

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dusimy ją na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż się skarmelizuje i nabierze ciemniejszego koloru. Uważamy, aby jej nie przypalić. 

cebula
Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec dodajemy cydr i gotujemy przez dodatkowe 10 minut. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem, solą i sosem sojowym.

3. SPOSÓB PODANIA:

Zupę przelewamy do miseczek, na każdą porcję kładziemy plaster sera oraz tostowane wcześniej kluski na parze, które dodatkowo posypujemy startym serem i tymiankiem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Gotowe do podania!

cebulowa
propozycja-podania

Zobaczcie koniecznie pierwowzór tej zupy cebulowej i sami oceńcie, która jest Waszym zdaniem smaczniejsza! 🙂

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

zupa-z-cebuli
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.