Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KARTACZE NA PIECZONYCH BURAKACH Z PIETRUSZKOWĄ OLIWĄ

KARTACZE NA PIECZONYCH BURAKACH Z PIETRUSZKOWĄ OLIWĄ

Przygotowałam dla Was przepis na kartacze z mięsem w wyjątkowym wydaniu. Tym razem proponuję podać je na pieczonych burakach oraz całość dania skropić aromatyczną, pietruszkową oliwą z oliwek. Ta propozycja oczaruje tych, którzy lubią połączenie tradycyjnych, domowych potraw z niecodziennymi dodatkami. Dla mnie to zestaw doskonały!
  • Dodatkowo:

Sposób przygotowania
  1. BURAKI:

    Buraki obieramy i kroimy w półksiężyce. Cebulę i czosnek również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy 4-5 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami: czosnkiem granulowanym, tymiankiem i mieszanką ziół do grillowanych warzyw. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 25 minut. Po tym czasie warzywa nakrywamy luźnym kawałkiem foli i pieczemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie, zdejmujemy folię i podpiekamy je jeszcze 4 minuty, aż się zrumienią.

  2. KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię,gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. OLIWA PIETRUSZKOWA:

    Do malaksera wlewamy 80 ml oliwy i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Oliwę pietruszkową możemy przygotować również w moździerzu.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na upieczonych burakach układamy kartacze (możemy pokroić kartacze na mniejsze kawałki), skrapiamy oliwą pietruszkową i posypujemy kiełkami.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.