Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla gości > KLUSKI LENIWE Z KREMEM PATISSIERE I KONFITURĄ RÓŻANĄ

KLUSKI LENIWE Z KREMEM PATISSIERE I KONFITURĄ RÓŻANĄ

Klasyczny krem patissiere to idealny dodatek do większości wypieków. Możecie przełożyć nim tort, nadziać eklerki czy pączki, a także ozdobić ciasteczka z owocami. Jest gładki o zniewalająco waniliowym smaku i konsystencji puszystego budyniu. Może być jedzony również bez żadnych dodatków. I w takim wydaniu moje dzieciaki lubią go chyba najbardziej. Ja za to bardzo lubię dodać krem patissiere do klusek leniwych. I z takim przepisem przychodzę do Was dzisiaj.
Sposób przygotowania
  1. KREM:

    Żółtka wybijamy do dużej miski. Dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy, aż składniki się połączą. Cały czas mieszając do masy dolewamy powoli mleko w temperaturze pokojowej. Następnie przelewamy wszystko do rondelka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do masy jajecznej. Krem doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy masę na małym ogniu cały czas mieszając . Gdy zgęstnieje, ściągamy z ognia i przykrywamy folią spożywczą dociskając ją do powierzchni masy (by nie powstał kożuch). Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy krem wystygnie, jeszcze raz dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.

  2. KLUSKI LENIWE:

    Kluski leniwe z serem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Kluski podajemy z kremem patissiere ( krem możemy użyć na ciepło lub zimno), z odrobiną różanej konfitury. Danie posypujemy posiekanymi pistacjami i suszonymi płatkami róży.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.