Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla dzieci > KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PIECZONYMI PLASTRAMI GRUSZKI

KLUSKI LENIWE Z SEREM PODANE Z PIECZONYMI PLASTRAMI GRUSZKI

Leniwe, podobnie jak kopytka, to prawdziwy smak mojego dzieciństwa – za każdym razem przywołują miłe wspomnienia. Ich delikatny smak i miękka konsystencja idealnie pasują do nieco bardziej wyrazistych dodatków. Postanowiłam wykorzystać słodko-kwaśny smak gruszki i aromatyczny cynamon do stworzenia tego szybkiego i pysznego przepisu. Sprawdzi się świetnie jako rodzinny obiad, podwieczorek, a nawet przekąska na wrześniowy piknik!
Sposób przygotowania
  1. PIECZONE PLASTRY GRUSZEK:

    Gruszki myjemy i osuszamy. Kroimy je w grube plastry i wykrawamy gniazda nasienne. Układamy plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z obu stron cukrem oraz cynamonem. Całość pieczemy w temperaturze 210 stopni około 10-12 min. Gruszka ma być miękka, ale nie może się rozpadać.

  2. KLUSKI LENIWE Z SEREM:

    W międzyczasie przygotowujemy kluski leniwe z serem Jawo. Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy odrobinę soli . Wrzucamy zamrożone kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy 6 minut na wolnym ogniu. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową. Na koniec roztapiamy masło na patelni i podsmażamy kluski z obu stron, aż delikatnie się zrumienią.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Układamy naprzemiennie plastry gruszki i kluski leniwe z serem, posypujemy płatkami bławatka. Danie podajemy z łyżką ulubionego jogurtu.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.