Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > KLUSKI NA PARZE Z CHRUPIĄCYMI STRIPSAMI Z KURCZAKA

KLUSKI NA PARZE Z CHRUPIĄCYMI STRIPSAMI Z KURCZAKA

Stripsy z kurczaka to danie, którego trudno nie lubić. Uwielbiają je dzieciaki, zajadają się nimi dorośli! Zamiast jednak kupować gotowe stripsy w popularnych fast foodach, polecam Wam przygotować je w domu. Będą jeszcze lepsze, gdy usmażycie je w chrrruuuupiącej panierce z kruszonych płatków kukurydzianych, a następnie podacie w formie kanapek z klusek na parze z sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosem majonezowym.
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy na nim zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół.

  2. STRIPSY:

    Mięso kroimy na małe kawałki. Kładziemy na dużym kawałku przezroczystej foli i posypujmy z obu stron przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i czosnkiem granulowanym. Nakrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem tak, by mięso miało podobną grubość. W woreczku strunowym rozgniatamy płatki kukurydziane. Przesypujemy je do głębokiego talerza, dodajemy mąkę kukurydzianą i ser. Dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy z mlekiem. Każdy z kawałków mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce kukurydzianej. Mięso spryskujemy odrobiną oleju. Układamy w frytkownicy beztłuszczowej lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kurczaka możemy również usmażyć na głębokim oleju. Stripsy pieczemy we frytkownicy w 180 stopniach 15 minut, natomiast w piekarniku ustawiamy temperaturę 200 stopni i pieczemy również około 15 minut.

  3. PRZYGOTOWANIE SOSU:

    Do miski dajemy majonez, ketchup, oliwę z oliwek i mieszankę przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Połówki klusek smarujemy sosem, układamy listki sałaty, plastry pomidora i ogórka, stripsy z kurczaka, a następnie posypujemy szczypiorkiem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.