Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > KLUSKI NA PARZE Z ROZGRZEWAJĄCYM CZASZUSZULI

KLUSKI NA PARZE Z ROZGRZEWAJĄCYM CZASZUSZULI

Na moim blogu pojawiło się już tak dużo najrozmaitszych gulaszów, że niedługo będę musiała stworzyć dla nich kolejną kategorię! Nic dziwnego – tego rodzaju dania są przepyszne i sycące – wprost idealne na zimowe dni. Dziś przed Wami przepis na pikantne gruzińskie czaszuszuli wołowe, które rozgrzeje nawet największe zmarzluchy.
Sposób przygotowania
  1. CZASZUSZULI:

    Zaczynamy od przygotowania pasty adżika. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki: czerwoną paprykę, seler naciowy, pomidor, papryczkę chili bez gniazd nasiennych, czosnek, pietruszkę, ziarna kolendry, sól, cząber, liść laurowy i orzechy włoskie i oliwę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Dodajemy ocet jabłkowy i miksujemy na gładką pastę. Mięso kroimy w cieknie plastry. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju partiami. Usmażone kawałki przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę z mielonymi ziarnami kolendry i 2 ziarnami ziela angielskiego. Przekładamy do miski z mięsem, dodajemy pastę adżika i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na koło 1h. Na patelni z olejem, smażymy czerwoną cebulę pokrojoną w grube pióra oraz kawałki czosnku. Dodajemy mięso z marynatą, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, 2 ziarna ziela angielskiego i listek laurowy, bulion wołowy, krojone pomidory, pastę pomidorową i wędzoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 1 godzinę (próbujemy czy mięso jest miękkie).

  2. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Gulasz czaszaszuli podajemy z kluskami na parze z natką kolendry.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.