Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Gęsta, sycąca i pełna aromatów zupa cebulowa to królowa jesiennych dań! W naszej wersji podpiekamy ją jeszcze chwilę z kluskami na parze i serem cheddar. Najważniejszym elementem, na który musicie zwrócić uwagę, jest odpowiednie karmelizowanie cebuli. Smażcie ją do czasu, aż dobrze zbrązowieje. Trwa to około godziny i nie warto iść na skróty. Od tego zależy kolor i smak całego dania.
Sposób przygotowania
  1. BULION:

    Do dużego garnka wkładamy mięso, opaloną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, sól himalajską i ziele angielskie. Dolewamy wodę i gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut. W międzyczasie zbieramy szumowiny. Gdy wywar przestanie się pienić, dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze cząstki warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu około 1 h.

  2. ZUPA CEBULOWA:

    Na dużej patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, sól i cukier. Smażymy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebula musi powoli się karmelizować, nie może się przypalić. Gotowa cebula powinna mieć lekko złoty kolor, być miękka, słodka i delikatnie klejąca. Proces karmelizowania cebuli trwa około 1 godzinę. Następnie do cebuli dolewamy wino. Zwiększamy ogień i odparowujemy około 4 minuty. Na koniec dolewamy do cebuli bulion. Dodajemy listki świeżego tymianku, czarny pieprz i sos sojowy. Przykrywamy zupę i gotujemy około 20 minut na średnim ogniu

  3. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Na sitku układamy zamrożone kluski i podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Ostrożnie zdejmujemy kluski z sitka i odstawiamy do przestygnięcia. Kluski na parze można również zgrillować lub podpiec w tosterze i użyć jako grzanek do zupy.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Przestudzone kluski na parze przekrawamy na pół. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek. Na zupie kładziemy kluski, całość posypujemy startym serem. Zupę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni z funkcją grilla. Posypujemy świeżymi listkami tymianku. Uwaga, miseczki są bardzo gorące!

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.