Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM

Lubicie kluski śląskie z mięsem mielonym i surówką? Dziś dla Was to, co przyrządzam najchętniej, czyli klasyka z twistem! Wszystkim znane domowe, tradycyjne (ale i bezglutenowe!) danie postanowiłam przygotować w zupełnie inny sposób. Zaskoczcie swoje dzieciaki i zaserwujcie im zapiekane kulki mięsne nadziewane delikatnymi kluseczkami! Czy w kuchni warto eksperymentować? Odpowiedź poniżej!
  • Dodatkowo:

Sposób przygotowania
  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ JAWO:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Po wrzuceniu na gorącą wodę, klusek nie mieszamy i nie przerywamy wrzenia. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy kluski do przestygnięcia.

  2. MIĘSO MIELONE:

    Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, drobno posiekane: natkę pietruszki i paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę, sos sojowy, bułkę tartą zmieszaną z mlekiem i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wilgotnymi dłońmi oblepiamy kluskę śląską mięsem, a następnie obtaczamy w grubej warstwie panierki (mniejsze ryzyko, że popęka podczas smażenia). Odkładamy do naczynia żaroodpornego, opłukujemy dłonie i powtarzamy czynność.

  3. BRUKSELKA:

    Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół, przedkładamy do miski. Dolewamy oliwę i dodajemy paprykę słodką i wędzoną oraz czosnek granulowany. Dokładnie mieszamy i przekładamy w wolne przestrzenie w naczyniu żaroodpornym między kluski z mięsem. Danie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Danie podajemy z ulubioną surówką, mogą to być np. buraczki (ugotowane buraczki kroimy w kostkę z dodatkiem cebuli i jabłka, odrobiny oleju oraz czarnym pieprzem).

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.