Najwyższa pora na sos z pora! Jego delikatnie słodkawy i wyrazisty smak idealnie komponuje się z kruchym, a jednocześnie soczystym schabem wieprzowym. Do tego tradycyjne kluski śląskie z dziurką, które są znakomitym dodatkiem do obiadu z bardzo prostego powodu: perfekcyjnie chłoną każdą kroplę sosu. Połączenie doskonałe!
Sposób przygotowania
1. SCHAB W SOSIE POROWYM:
Schab płuczemy i osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Por obieramy i myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy, lekko rozgniatamy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy por przez 2-3 minuty. Kiedy por zmięknie, dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę. Następnie przesuwamy por na brzegi patelni lub przekładamy do miski i smażymy bitki schabowe na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec możemy lekko zagęścić sos, dodając rozpuszczoną w wodzie skrobię ziemniaczaną. Wtedy dusimy dodatkowe 1-2 minuty.
2. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:
W międzyczasie gotujemy kluski śląskie. Wrzucamy je pojedynczo do osolonej, wrzącej wody. Nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia, gotujemy na wolnym ogniu 7 minut.
3. SPOSÓB PODANIA:
Schab w sosie porowym i kluski śląskie z dziurką podajemy z ulubioną surówką. Polecam na przykład buraczki, ogórki kiszone lub surówkę z marchewki. Smacznego!
Koniec z codziennym dylematem „co dziś na obiad”! Odwiedź mojego bloga i odkryj przepisy, które zadowolą całą rodzinę. Sprawdź moje inne pomysły na schab:
- KOTLETY SCHABOWE PODANE Z KOPYTKAMI ZIEMNIACZANYMI I KAPUSTĄ KISZONĄ
- SCHABOWY W PANKO Z KOPYTKAMI I MARCHEWKĄ MISO
W tym przepisie zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.




































































































