Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Zapraszamy na wegetariańską i bezglutenową ucztę z kluskami śląskimi z dziurką w roli głównej. Tym razem proponujemy podać je z sosem z duszonym szpinakiem ze śmietanką i suszonymi pomidorami.  
Sposób przygotowania
  1. SZPINAK:

    Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyty szpinak i podsmażamy około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dolewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 minuty. Dosypujemy płatki drożdżowe i mąkę ziemniaczaną. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na koniec dodajemy do sosu posiekane suszone pomidory.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia wody i nie miesza--my klusek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy porcję sosu i układamy na nim kluski śląskie z dziurką Jawo. Danie dekorujemy świeżymi listkami szpinaku baby i posypujemy płatkami słodkiej papryki.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.