Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z JAJKIEM SADZONYM I PIECZONĄ RZODKIEWKĄ

KLUSKI ŚLĄSKIE Z JAJKIEM SADZONYM I PIECZONĄ RZODKIEWKĄ

Kluski śląskie w niespotykanym wydaniu, bo podane z podsmażoną rzodkiewką, rzeżuchą i jajkiem sadzonym na cebulce. Spróbujcie koniecznie!
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski śląskie z dziurką, nie mieszamy i gotujemy 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. RZODKIEWKA:

    Rzodkiewki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką oleju z pestek winogron. Układamy na rozgrzanej patelni smażymy z każdej strony około 3 minuty. (powinny być lekko podpieczone). Przekładamy je do osobnego naczynia.

  3. JAJKO SADZONE:

    Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli na niedużym ogniu. Wbijamy na nią jajka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i czekamy aż się zetną. (Jeśli chcemy, żeby żółtko było również mocno ścięte, patelnie należy przykryć pokrywką pod koniec smażenia).

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy kluski śląskie z dziurką i posypujemy je sporą ilością rzeżuchy, układamy obok jajko sadzone i podsmażone rzodkiewki.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.