Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA MAKARONIE CUKINIOWYM

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM NA MAKARONIE CUKINIOWYM

Makaron z cukinii z kluskami śląskimi to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy obiad lub ciepłą i sycącą kolację. Rolę makaronu w tym daniu pełni cienko pokrojona cukinia, do czego potrzebna jest obieraczka typu julienne. Pocięta przy jej pomocy cukinia jest elastyczna, jędrna i chrupiąca. Ale jeśli nie posiadacie specjalnego sprzętu, możecie podobny efekt uzyskać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw i ostrego noża, jednak zajmie Wam to nieco więcej czasu. Zresztą podobnie możecie przygotować inne warzywa – marchewkę czy seler.
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM JAWO:

    Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Przekrawamy kluski na połówki.

  2. MAKARON CUKINIOWY:

    W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i za pomocą nożyka do julienne robimy cukiniowe „spaghetti”.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy cukinię, skrapiamy ją oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Na makaronie cukiniowym układamy połówki klusek śląskich z mięsem. Danie możemy udekorować kiełkami, młodymi listkami lub posiekaną natką.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.