Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPECIKAMI W SOSIE PIECZARKOWYM

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPECIKAMI W SOSIE PIECZARKOWYM

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi to bezglutenowe danie dla całej rodziny. Kluski śląskie możecie po ugotowaniu i ostudzeniu podsmażyć na patelni – taka wersja szczególnie posmakuje dzieciom. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować pulpeciki z innego mielonego mięsa, na przykład cielęcego czy wołowego. Natomiast jeśli w Waszych domowych zapasach brak mąki ryżowej, obtoczcie pulpety w skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania
  1. PULPETY:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, przestudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła do drobiu, czosnek granulowany, sos sojowy i jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie obieramy pieczarki, kroimy je w plasterki i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu około 5-7 minut. Przekładamy pieczarki do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy je w mące ryżowej i podsmażamy z obu stron.

  2. SOS PIECZARKOWY:

    Następnie do pulpecików dodajemy bulion (kostkę rosołową rozpuszczoną we wrzątku), przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie dodajemy do pulpetów wcześniej podsmażone pieczarki i gotujemy kolejne 8 minut. Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy serek śmietankowy. Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję sosu. Na koniec oddajemy posiekaną natkę pietruszki.

  3. KLUSKI ŚLĄSKIE JAWO:

    Kluski śląskie z dziurką przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie z dziurką podajemy z pulpecikami i sosem. Do dania idealnie pasują ogórki kiszone.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.