Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPETAMI

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PULPETAMI

Pyszne i lekkie pulpety z indyka w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i koperkiem, podane z kluskami śląskimi z dziurką to przepis, który z pewnością wejdzie na stałe do Waszego menu. Świetne danie na rodzinny obiad, którym będą zajadać się i dorośli i dzieci.
Sposób przygotowania
  1. CEBULA I CZOSNEK:

    Cebulę koimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, a następnie podsmażamy cebulę na gorącym tłuszczu z odrobiną soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wszystko przekładamy do miseczki.

  2. PULPETY:

    Do dużej miski dajemy mięso mielone, połowę wcześniej przygotowanej cebuli z czosnkiem, mieszankę ziół, czosnek granulowany, jajko, musztardę, sos sojowy oraz bułkę tartą wymieszaną z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki z mięsa i układamy je na rozgrzanej patelni. Podsmażamy krótko z każdej strony. Podsmażone pulpety ściągamy z patelni.

  3. SOS POMIDOROWY:

    Na patelnię dajemy wcześniej przygotowaną cebulę, obrane i pokrojone w małe cząstki pomidory malinowe i passatę. Podgrzewamy około 10 minut do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać. Po tym czasie dolewamy bulion drobiowy i doprowadzamy sos do wrzenia. Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone i posiekany koperek. Delikatnie mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos stanie się kremowy.

  4. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski, nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy pulpety z sosem i kluski śląskie z dziurką. Całość dania posypujemy koperkiem.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.