Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM KURKOWYM I KURCZAKIEM

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM KURKOWYM I KURCZAKIEM

Klasyka gatunku, czyli kluski śląskie z dziurką. Jeśli lubicie, możecie je po ugotowaniu podsmażyć na patelni. Wtedy smakują jeszcze lepiej! :) Kurki poza sezonem można zastąpić pieczarkami.
Sposób przygotowania
  1. SOS:

    Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej z pestek winogron, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, solimy i podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą ziołową do drobiu. Dodajemy do cebuli i smażymy z obu stron. Oczyszczone kurki dodajemy do potrawy i smażymy na małym ogniu około 6 min (do momentu, aż puszczą sok i zmiękną). Dokładamy serek śmietankowy i mieszamy, aż powstanie gładki sos, a następnie dusimy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy dużą ilością natki pietruszki.

  2. KLUSKI ŚLĄSKIE:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zamrożone kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niedużym ogniu około 7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. WSKAZÓWKI:

    * Sos jest gęsty, jeśli chcemy go bardziej rozrzedzić wystarczy dodać śmietankę 30 %. Najlepiej dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    * Kurki oczyszczamy pod bieżącą zimną wodą, najlepiej za pomocą sztywnego pędzelka.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.