KNEDLE Z NADZIENIEM KAKAOWYM OD JAWO:
Knedle z nadzieniem kakaowym przygotowujemy według wskazówek producenta. W dużym garnku gotujemy około 3 litry wody i dodajemy do niej szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pojedynczo knedle. Nie przerywamy wrzenia wody i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, knedle gotujemy na wolnym ogniu 4-5 minut, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy.
SOS BANANOWO-WANILIOWY:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrane banany i zrumieniamy je z każdej strony na średnim ogniu. W międzyczasie oddzielamy żółtka i wlewamy je do miseczki razem z cukrem waniliowym. Całość ubijamy mikserem, aż masa zacznie być gładka i puszysta. Do masy z żółtek dodajemy przestudzone banany i miksujemy całość na gładki sos.
SPOSÓB PODANIA:
Knedle układamy na talerzu, polewamy sosem bananowo-waniliowym, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i posypujemy makiem.
Jeśli szukacie więcej przepisów na słodko, zerknijcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie