W naszym domu bardzo lubimy knedle ze śliwkami oblepione słodkim sosem z pomarańczy. Szczególnie dzieci za nimi przepadają. Zajadamy się nimi, posypując dużą ilością startej czekolady. Czasem dodaję też cynamon, skórę z cytryny lub konfiturę z pomarańczy.

SKŁADNIKI:
- 1 op. knedli ze śliwkami Jawo
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 g cukru trzcinowego
- sok z 4-5 pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- skórka otarta z ½ cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SOS POMARAŃCZOWY
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wsypujemy cukier, mieszamy i czekamy, aż się częściowo rozpuści. Dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy (możemy przecedzić go przez sitko) oraz sok z cytryny. Odparowujemy sok, mieszając co jakiś czas, aż powstanie gesty syrop.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Knedle ze śliwkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy wodę. Wrzucamy pojedynczo zamrożone knedle. Gotujemy knedle 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy od razu na patelnię z sosem pomarańczowym. Dokładnie obtaczamy knedle w sosie.


SPOSÓB PODANIA:
Knedle wykładamy na talerz, posypujemy otartą skórką z cytryny oraz stratą gorzką czekoladą.


Dużo ciekawych przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Zostawiam Wam także tę zakładkę, znajdziecie tam mnóstwo innych pomysłów na słodki podwieczorek.