Kolendra – składnik równie kontrowersyjny co ananas na pizzy. Jednym smakuje jak mydło, dla innych to świeże, cytrusowe i lekko pikantne zioło. Ja na szczęście należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj serwuję kopytka w sosie dyniowo-kokosowym z dodatkiem kolendry. Idealnie równoważy słodycz dyni… Oczywiście pod warunkiem, że się ją lubi! 😉
Sposób przygotowania
1. SOS DYNIOWO-KOKOSOWY:
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulkę. Dorzucamy przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2–3 minuty, aby uwolniły aromat. Dynię myjemy, przekrawamy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy najpierw w plastry, potem w mniejsze kawałki. Wrzucamy do cebulki na patelnię, mieszamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10–15 minut). Następnie dodajemy garść świeżej kolendry i przeciśnięty ząbek czosnku, po czym całość miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym i – jeśli lubimy – odrobiną miodu.
2. KOPYTKA:
Kopytka wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Nie mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy 3 minuty i przekładamy na talerz.
3. SPOSÓB PODANIA:
Kopytka polewamy sosem dyniowo-kokosowym, dodajemy chili, świeżą kolendrę i gotowe. Smacznego!
Nie lubicie kolendry, a dalej macie ochotę na kopytka? W takim razie sprawdźcie te przepisy:
W przepisie na kopytka w sosie dyniowo-kokosowym z kolendrą zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.




































































































