Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KOTLET DE VOLAILLE Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI I GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI

KOTLET DE VOLAILLE Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI I GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI

Roladki z piersi kurczaka nadziewane aromatycznym masłem z czosnkiem i natką pietruszki to pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Możecie podać je z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi z dodatkiem karmelizowanych minimarchewek. Moje dzieci je uwielbiają.
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ:

    Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski śląskie. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.

  2. OKRASA:

    Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni, aż się zrumienią.

  3. MASŁO:

    W miseczce mieszamy miękkie masło z 2 ząbkami startego czosnku i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy dwa wałeczki.

  4. KOTLETY:

    Piersi kurczaka wkładamy pomiędzy arkusz folii i rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Na każdej piersi układamy wałeczek z wcześniej przygotowanym masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce i spinając je za pomocą wykałaczek. Następnie obtaczamy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy kotlety na głębokim oleju przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik.

  5. MINIMARCHEWKI W GAZURZE

    W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła. Dodajemy marchewki oraz miód i sok z cytryny (niewielką ilość) i obsmażamy do czasu, aż marchewki pokryją się miodową glazurą. Na koniec posypujemy marchewki sezamem.

  6. SPOSÓB PODANIA:

    Kluski śląskie, kotlety i marchewki wykładamy na talerz. Kluski polewamy okrasą z boczku i cebulki.

  7. Smacznego!

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.