Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PYZAMI Z MIĘSEM

KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z PYZAMI Z MIĘSEM

Zupa krem z białych warzyw to nie tylko świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. To także zdrowy posiłek naładowany witaminami! Jest niezwykle aksamitna i lekka, a dla łakomczuchów przygotowaliśmy wkładkę w postaci pyz z mięsem Jawo. Sekretem tego dania są upieczone wcześniej warzywa i ser mascarpone.
Sposób przygotowania
  1. WARZYWA:

    Kalafiora dzielimy na różyczki, obieramy seler i ziemniaki, z pora zostawiamy tylko białą część. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i dokładnie nacieramy. Warzywa pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra-dół) około 30 minut. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy. Podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Dodajemy do nich upieczone warzywa ipodsmażamy jeszcze około 5 minut na niedużym ogniu. Do warzyw dolewamy bulion i gotujemy je do miękkości (około 15 minut). Ściągamy garnek z ognia, dodajemy ser mascarpone miksujemy całość na gładki krem.

  2. PYZY Z MIĘSEM:

    Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Do miseczek nakładamy krem z białych warzyw, zupę skrapiamy oliwą z oliwek, układamy połówki pyz i posypujemy koperkiem. Danie możemy ozdobić cząstkami upieczonej różyczki kalafiora.

  4. Do tego przepisu zostały użyte pyzy z mięsem Jawo:

    Nie zapomnijcie pochwalić się na Facebooku lub Instagramie, jakie pyszności tworzycie z produktami Jawo! Zdjęcia zamieszczajcie z hasztagiem #jawolewdomu oraz oznaczcie nas, abyśmy mogli Was zobaczyć!! Najlepsze fotografie publikujemy w naszym albumie. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Instagramie i Facebooku, koniecznie to nadróbcie.

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.