Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > KROKIETY Z MIĘSEM W SOSIE POROWYM

KROKIETY Z MIĘSEM W SOSIE POROWYM

Krokiety z mięsnym farszem podane z kremowym sosem porowym na bazie mascarpone i białego wina to danie, które świetnie sprawdzi się podczas wykwintnej kolacji. Same krokiety możecie przygotować również na patelni, podsmażając je na oleju przez 1,5 minuty z każdej strony.
Sposób przygotowania
  1. SOS POROWY:

    Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Doprawiamy solą i nadal podsmażamy na niedużym ogniu, co chwilę mieszając do czasu, aż por zmięknie. Dolewamy do warzyw wino, zwiększamy ogień i mieszając redukujemy płyn. Dolewamy bulion i gotujemy całość około 3 minuty. Na koniec wlewamy śmietankę i serek mascarpone. Doprawiamy sos świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cały czas mieszając gotujemy sos na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

  2. KROKIETY Z MIĘSEM:

    Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrażamy je, układamy na blaszce i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy sos porowy, a na nim krokiety. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  4. Do tego przepisu zostały użyte krokiety z mięsem Jawo:

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.