Mam nadzieję, że świąteczny maraton krokietowy jeszcze Was nie zmęczył, bo mam dla Was coś, obok czego trudno przejść obojętnie! Dziś biorę na tapet kolejny przepis z nimi w roli głównej – pyszne, złociste krokiety zapiekane w aksamitnym i pachnącym przyprawami sosie beszamelowym. Idealne na zimne wieczory!
Sposób przygotowania
1. BESZAMEL:
Na patelni podgrzewamy mleko do około 45 stopni – dzięki temu unikniemy powstawania grudek w sosie. Na osobnej patelni roztapiamy masło, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i granulowanym czosnkiem. Następnie stopniowo wlewamy wcześniej przygotowane mleko. Cały czas mieszamy, aby uniknąć powstania grudek.
2. KROKIETY:
Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone krokiety układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 minut.


3. KROKIETY ZAPIEKANE – SPOSÓB PODANIA:
Zapieczone w sosie beszamelowym krokiety wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Jeśli lubicie krokiety, to zerknijcie koniecznie do zakładki krokiety.
Zapraszam również na mojego Instagrama i Facebooka.