Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > KURCZAK Z GRILLA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI W PESTO

KURCZAK Z GRILLA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI W PESTO

kurczak-z-grilla

Kiedy pogoda za oknem dopisuje, to świetny moment na danie lekkie, aromatyczne i pełne świeżych smaków. Dlatego dziś u mnie na talerzu zawitał soczysty kurczak z grilla marynowany w cytrynowo-ziołowej marynacie, a do tego kluski śląskie obficie polane zielonym pesto. Pycha!

To danie świetnie nada się również na tradycyjnego grilla w ogródku 🙂

Sposób przygotowania

1. KLUSKI ŚLĄSKIE:

Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową. Smarujemy obficie zielonym pesto.

kluski-slaskie

2. KURCZAK Z GRILLA:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z włókien. Przecinamy w poprzek, dzieląc je na dwa cieńsze filety. Rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu mieszamy sok i drobno startą skórkę z cytryny, dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek.

Wkładamy piersi z kurczaka i moczymy je w marynacie. Odstawiamy na 10 minut, rozgrzewamy  grill lub patelnię grillową. Układamy zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu razem z czosnkiem i plasterkami cytryny. Grillujemy przez około 2 – 5 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 2 – 5 minut. W połowie grillowania do kurczaka dodajemy gałązki świeżego tymianku.

3. SPOSÓB PODANIA:

Kurczaka podajemy z kluskami śląskimi z pesto oraz mieszanką sałat, polaną balsamico.

obiad

Co myślicie o kluskach śląskich w takim wydaniu?

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się swoimi wrażeniami w komentarzach.

W przepisie zostały użyte produkty Jawo.

kurczak-z-grilla
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.