Kiedy pogoda za oknem dopisuje, to świetny moment na danie lekkie, aromatyczne i pełne świeżych smaków. Dlatego dziś u mnie na talerzu zawitał soczysty kurczak z grilla marynowany w cytrynowo-ziołowej marynacie, a do tego kluski śląskie obficie polane zielonym pesto. Pycha!
Sposób przygotowania
1. KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową. Smarujemy obficie zielonym pesto.
2. KURCZAK Z GRILLA:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z włókien. Przecinamy w poprzek, dzieląc je na dwa cieńsze filety. Rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu mieszamy sok i drobno startą skórkę z cytryny, dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek.
Wkładamy piersi z kurczaka i moczymy je w marynacie. Odstawiamy na 10 minut, rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Układamy zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu razem z czosnkiem i plasterkami cytryny. Grillujemy przez około 2 – 5 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 2 – 5 minut. W połowie grillowania do kurczaka dodajemy gałązki świeżego tymianku.
3. SPOSÓB PODANIA:
Kurczaka podajemy z kluskami śląskimi z pesto oraz mieszanką sałat, polaną balsamico.
Co myślicie o kluskach śląskich w takim wydaniu?
Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się swoimi wrażeniami w komentarzach.
W przepisie zostały użyte produkty Jawo.





































































































