Pyszne i sezonowe danie dla całej rodziny? To musi być leczo! Z całą listą warzyw i kiełbaską – świetnie smakuje w duecie z kluskami śląskimi Jawo. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, jakie proste jest gotowanie z gotowcami!
Sposób przygotowania
1. KIEŁBASKA:
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na chrupko, po czym odkładamy ją na bok.
2. LECZO:
Warzywa obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, wszystko kroimy w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy cebulę, papryki, pomidory oraz cukinię. Smażymy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy czosnek, przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy leczo bez przykrycia przez około 25 minut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną kiełbaskę. Doprawiamy do smaku.
3. KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.
4. SPOSÓB PODANIA:
Do miseczek nakładamy porcję leczo, na wierzch układamy kluski i obficie polewamy sosem. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!








































































































