Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > LECZO PODANE Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

LECZO PODANE Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

Leczo z kluskami śląskimi z dziurką.

Pyszne i sezonowe danie dla całej rodziny? To musi być leczo! Z całą listą warzyw i kiełbaską – świetnie smakuje w duecie z kluskami śląskimi Jawo. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, jakie proste jest gotowanie z gotowcami!

Sposób przygotowania

1. KIEŁBASKA:

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na chrupko, po czym odkładamy ją na bok.

Smażona kiełbasa z patelni.

2. LECZO:

Warzywa obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, wszystko kroimy w grubszą kostkę. 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy cebulę, papryki, pomidory oraz cukinię. Smażymy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy czosnek, przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie i dusimy leczo bez przykrycia przez około 25 minut na małym ogniu.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną kiełbaskę. Doprawiamy do smaku.

3. KLUSKI ŚLĄSKIE:

Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową. 

Mrożone kluski śląskie Jawo w paczce.

4. SPOSÓB PODANIA:

Do miseczek nakładamy porcję leczo, na wierzch układamy kluski i obficie polewamy sosem. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Szybki obiad z kluskami śląskimi Jawo

Lubisz dania mięsne? Zobacz więcej.

W przepisie zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.

Leczo z kluskami śląskimi z dziurką.
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.