Pyszności na talerzu, czyli orzeźwiająca letnia sałatka z pielmieni mini, z nadzieniem wieprzowym od marki Jawo. Jej dużym plusem jest możliwość dowolnego mieszania ulubionych warzyw i eksperymentowania ze smakami. Nie macie ochoty na pomidorki? Zamieńcie je na chrupiącą paprykę! A może macie w lodówce fasolkę? Śmiało, dodajcie ją do sałatki! To doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek – z resztą, innego bym Wam nie pokazywała. 😉 Do tego świetnie nadaje się do lunchboxa, jeśli brakuje Wam pomysłu na pożywny obiad do pracy. Łapcie przepis!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie pielmieni mini z wieprzowiną od Jawo
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ogórek
- 100 g czarnych oliwek
- 1 puszka kukurydzy (ok. 200 g)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy (dijon lub delikatesowa)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MINI PIELMIENI:
Wrzucamy pojedynczo zamrożone pielmieni do 3 litrów posolonego wrzątku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut, delikatnie mieszamy w połowie czasu gotowania. Po ugotowaniu wyjmujemy pielmieni za pomocą łyżki cedzakowej.
LETNIA SAŁATKA:
Pietruszkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy lub tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Odcedzamy oliwki i kukurydzę, a następnie wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski.
SOS:
W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód i musztardę, aż składniki się połączą, a sos stanie się gładki.

SPOSÓB PODANIA:
Do miski z pokrojonymi warzywami dorzucamy przestudzone pielmieni. Następnie całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem. Sałatkę możemy podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez 15-20 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Po więcej inspirujących szybkich przepisów zajrzyj do zakładki: szybkie przepisy. Więcej moich przepisów znajdziecie także na Facebooku i Instagramie.
Smacznego!