Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I GNOCCHI W ŚMIETANOWYM SOSIE

Jeśli lubicie kremowe sosy, to ten przepis powinien Wam się spodobać! Zapraszam do skosztowania moich ulubionych gnocchi z sezonowymi warzywami — szparagami, cukinią i papryką — oraz pieczonym łososiem. Polecam również jako lunch do pracy!
Sposób przygotowania
  1. Gnocchi:

    Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

  2. Łosoś:

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rybę kroimy na 6 równych kawałków. Łososia nacieramy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką do ryb. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy łososia 11 minut.

  3. Warzywa:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy cukinię pokrojona w kawałki i smażmy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy szparagi, wino i listki tymianku. Smażymy do momentu, aż wino odparuje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny. Dolewamy śmietankę, ugotowane wcześniej gnocchi i smażmy 2-3 minuty.

  4. Sposób podania:

    Warzywa z gnocchi nakładamy na głębokie talerze. Na wierzchu kładziemy rybę. Danie dekorujemy kiełkami i płatkami chabrowymi.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.