Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > MIELONE Z PIEKARNIKA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI CIEMNYMI I SURÓWKĄ PIRI PIRI

MIELONE Z PIEKARNIKA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI CIEMNYMI I SURÓWKĄ PIRI PIRI

Smaczne i bezglutenowe danie, które świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad, czyli kotlety mielone z piekarnika i kluski śląskie ciemne. Tym razem, zamiast tradycyjnej mizerii postanowiłam przełamać delikatne ogórki pikantnym sosem piri piri. Jeśli nie jesteście fanami ostrych smaków to nic straconego. Obiad będzie tak samo pyszny z ogórkami w śmietanie, czyli naszą polską mizerią :)
Sposób przygotowania
  1. KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:

    Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

  2. MIELONE Z PIEKARNIKA:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Następnie w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki kotletów mielonych: mięso mielone, jajko, bułkę tartą bez glutenu, czosnek granulowany, musztardę, sól i pieprz. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy 4 duże lub 8 mniejszych kotletów i układamy je na papierze. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 25-30 minut.

  3. SOS PIECZENIOWY:

    Do miseczki przelewamy soki i tłuszcz, które pozostały po pieczeniu mięsa. Jeśli jest ich mniej niż szklanka, uzupełniamy tę ilość wodą. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Stopniowo dolewamy bulion z pieczenia mięsa, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy sos, a następnie miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. SURÓWKA PIRI PIRI:

    Ogórki myjemy i przekrawamy wzdłuż. Solimy i odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Kiedy ogórki się zmacerują, odlewamy sok i dodajemy do nich posiekaną szalotkę, paprykę, czarnuszkę, ocet ryżowy i sos piri piri.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Kotlety mielone z piekarnika wykładamy na talerz. Podajemy na gorąco z kluskami śląskimi polanymi sosem i ogórkami piri piri.

  6. Jeśli spodobał Ci się ten przepis łączący nasze znane smaki kuchni polskiej i nutkę azjatyckiej fantazji, to polecam schabowe z bakłażana.

    Zapraszam również na mój Instagram i Facebook.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.