Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla dzieci > MINIPIZZA Z KLUSEK NA PARZE

MINIPIZZA Z KLUSEK NA PARZE

minipizza

Jeden z czytelników mojego bloga podrzucił mi ciekawy pomysł – i muszę przyznać, że od razu mnie kupił! Minipizza na bazie klusek na parze? Brzmi nietypowo, ale to prawdziwy smakołyk! Idealna na imprezową przekąskę lub błyskawiczne danie. Można kombinować z dodatkami, więc za każdym razem będą smakować inaczej!

Na blogu pojawił się już kiedyś pomysł na pizzę z klusek na parze, ale wtedy przygotowywałam ją na przekrojonych bułeczkach. Tym razem idziemy o krok dalej! Tutaj, zamiast zostawiać bułeczki w całości, rozwałkowujemy je na cienki placek, tworząc chrupiący, puszysty spód. Efekt? Lżejsza, ale wciąż pyszna alternatywa dla klasycznej pizzy! Jeśli macie ochotę porównać oba sposoby, zerknijcie na poprzedni przepis na minipizze na bułeczkach.

Sposób przygotowania

1. KLUSKI NA PARZE:

Kluski na parze przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta. W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy na nim sitko do gotowania na parze. Układamy zamrożone kluski, przykrywamy i gotujemy przez 4 minuty. Po ugotowaniu delikatnie je wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

2. SOS POMIDOROWY:

Sos pomidorowy doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Dodajemy do niego oliwki pokrojone w plasterki.

3. MINIPIZZA:

Gdy kluski lekko ostygną, rozwałkowujemy je wałkiem. Następnie nakładamy na nie sos pomidorowy, ser oraz listki bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190–200°C przez około 16 minut, aż brzegi się zrumienią, a ser się roztopi. Gotową minipizzę wykładamy, skrapiamy oliwą i dekorujemy bazylią oraz oliwką.

spod-do-pizzy

4. SPOSÓ PODANIA:

Podajemy z ulubioną oliwą, świeżą bazylią i oliwkami. Nasza minipizza gotowa. Smacznego!

Polecam również pizzerinki bianco z pastą truflową i szynką parmeńską.

Zapraszam również na mojego Instagrama i Facebooka.

minipizza
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.